Alapruhatár

 

Mindenkivel megesik az, hogy reggelente nem tud mit fölvenni…

Hogyan lehet ezen segíteni? Egy jó alapruhatárral, melynek lényege, hogy egymással felvehető darabokból áll: kabát, nadrág, felső és szoknya.

Az alapruhatár jól kombinálható, egymáshoz illeszkedő ruhadarabokból áll, melyek feladata a stílusban tartás.

A viselet és- divattörténetben nem újszerű ez a gondolat, mármint a praktikusság igénye, hogy olyan egymáshoz kapcsolható- illeszkedő ruhadarabokat viseljünk, melyek, akár a nap nagy részében megfelelő viseletet jelentenek.

Nicolas_de_Largilliere

Érdekesség, hogy a divattörténetben először az egymással jól párosítható ruhadarabok ötlete a férfi viseletben alakult ki, egész pontosan az 1700-as években (azaz 300 évvel ezelőtt!) XIV. Lajos Francia napkirály párizsi udvarában alakult ki az öltöny: zakó-nadrág-mellény 3-as. Igaz ekkor még térdnadrágot (culottot) hordtak, a hosszú nadrág (pantalló) majd csak a 19- század folyamán alakult ki. Az öltöny napjainkban is reggeltől estig hordható.


Chanell

Mindennek női párja (megfelelője) csak a 20. Században alakult ki és sokkal közismertebb az előző példánál, igen Coco Chanelről van szó, aki a “kis fekete” mellett megalkotta a Chanel kosztümöt is. A “kis fekete” egy klasszikus szabású, térdig érő ruha, mely egész nap hordható és kiegészítőkkel variálható. Coco Chanel vezette be a bizsu (azaz nem valódi anyagokból készült) ékszert is. Coco Chanel divattörténeti újítása még, a kötött, illetve hurkolt anyagok használat felsőruházatban, ezeket mindaddig (alsóruházathoz) csak fehérneműkhöz harisnyákhoz használták. Chanel kosztüm napjainkban is viselhető, eredetileg klasszikus szabású, hurkolt anyagból készült, csípőig ér, jellegzetes zsebvarrással és kiegészítőkkel hordták.

 

Hogyan alakítsunk ki saját alapruhatárunkat?

Az alapruhatár jellegét meghatározza munkánk, személyiségünk, stílusunk, az évszak és életszakasz, amiben éppen vagyunk.

Az alapruhatár nem feltétlenül klasszikus, hanem lehet sportos is! Ilyenkor a kabát, avagy blézert helyettesítheti a bőrdzseki vagy farmerdzseki is. Más anyagból készül egy őszi/téli és másból egy tavaszi/nyári alapruhatár, pl. nyáron világosabb színekből, mint fehér, bézs és vékonyabb anyagokból áll, míg télen barna, fekete tónusok és sötétebb anyagból alakítható ki.

Az alapruhatár lényege, hogy egyes ruhadarabok összepárosítása több öltözetet ad ki, mint gondolnánk (4 ruhadarabból, 3 öltözet alakítható ki), így a reggeli felkelésnél sem okoz fejfájást, hogy mit viseljünk aznap!

 

Kaposi Dorka - divattörténész

Shortly about me:

A Mánia by eeve legnagyobb értéke, a magas színvonalú minőségi tudás, aminek köszönhetően bármilyen ruhadarabot el tudunk készíteni, a saját maximalista elvárásainknak megfelelően, teljesen egyedi stílusban.

Read more

Get in touch

Telephone: +36 20 530 49 52
E-mail: maniabyeeve@gmail.com

Get social: